Etusivu » Harrastukset » Paimennus
Paimennus
Shetlanninlammaskoiraa on alun perin käytetty Shetlannin saarilla lampureiden apurina lampaiden paimennuksessa. Paimennustaipumusta ei ole rodussa juurikaan jalostuksellisesti vahvistettu, mutta silti se elää vahvana usealla sheltillä.
Paimentavan koiran on tarkoitus liikuttaa lammaslaumaa rauhallisesti ja lampaita turhaan painostamatta. Paimennuskoulutuksen voi aloittaa jo pentuna, mutta kannattaa varautua siihen, että järkevän, rauhallisen ja haastavatkin tilanteetkin selvittävän paimenkoiran koulutus vie useita vuosia ja vaatii pitkäjänteistä työtä. Paimennus tarjoaa koiralle mahdollisuuden käyttää sisäsyntyistä taipumustaan ja usein rauhoittaa ylienergistäkin koiraa, sillä koiran pitää todella pystyä itse käyttämään omaa ajatteluaan. Koiran nk. sytyttäminen paimennukseen ei huononna sen käyttöominaisuuksia missään muussa lajissa, eikä koira liioin kärsi vaikka se ei pääsisikään säännöllisesti lampaita kuljettamaan.
Oikein koulutettuna sheltti sopii hyvin apulaiseksi kesälampaita pitävälle, miksei vaikka pienelle lammastilallekin. Jos kuitenkin tulostavoitteita haluaa paimennusharrastuksellekin asettaa, niin shelteillä on oikeus myös kilpailla paimennuksessa FCI:n alaisissa Traditional Style eli Perinteisen paimennustyylin kokeissa. Paimennuskokeissa testataan koiran koulutustasoa sekä arvostellaan myös sen luontaista kykyä paimennuksessa.
Paimennuskokeiden luokat ovat esikoe, I-luokka, II-luokka sekä III-luokka. Suoritettava rata vaikeutuu luokittain. Kokeissa koiran ja ohjaajan on kuljetettava yhteistyössä lammaslauma erilaisten tosielämää mukailevista tehtävistä koostuvan radan läpi. Paimennuksen esikoe on suoritettava ennen kuin pääsee kilpailemaan I-luokkaa ja jo esikokeen radan suorittaminen vaatii koiralta ja ohjaajalta paljon harjoitustunteja sekä hyvää lampaiden lukutaitoja. Varsinaisten koeluokkien lisäksi koiran on myös mahdollista suorittaa paimennustaipumustesti, jossa mitataan nuoren koiran luontaista kykyä paimentamiseen. Paimennustaipumustestiin voi osallistua, vaikka koira ei olisi koskaan ennen nähnytkään lampaita. Paimennustaipumustestiin voi osallistua aikaisintaan 9 kk iässä. Kilpailevan koiran muutoin tulee olla vähintään 12 kuukauden ikäinen.
Suomen Kennelliiton asiantuntijana perinteisen tyylin paimennuksessa toimii Paimennuskollegio. Paimennuskollegio on joka kolmas vuosi valittava elin joka toimii Suomen Kennelliiton asiantuntijana FCI:n kaikkien paimentavien rotujen roturyhmistä 1, 2 ja 5 (poislukien bordercolliet ja australiankelpiet), paimennustaipumus- sekä paimennuskoekoesääntö ja lajiohje asioissa.
Kollegion tehtävänä on
- valvoa kokeiden sääntöjen ja ohjeiden noudattamista sekä edistää arvostelun yhdenmukaisuutta.
- Toimia Kennelliiton asiantuntijaelimenä.
- Valmistella ja esittää, koesäännön alle kuuluvia rotujen rotujärjestöjä kuultuaan, sääntöjen ja ohjeiden muutokset.
Lisäksi kollegion tehtäviin kuuluu tuomari- ja koetoimitsijakoulutukset.
Jos paimennusharrastus kiinnostaa, voit kysyä vinkkejä esimerkiksi omalta alaosastoltasi. Alaosastot järjestävät vaihtelevasti paimennustreenejä, paimennuspäiviä ja yksittäisiä paimennuskokeita.