PRA-geenitesti

Laboklin UK julkaisi seuraavan tiedotteen:

Arvoisat kasvattajat

Shet-PRA

Kirjoitan teille ilmoittaakseni, että Labokliniltä on saatavilla uusi DNA-testi PRA:n testaamiseksi Shetlanninlammaskoirilla.

PRA (Progressive Retinal Atrophy) on perinnöllinen sairaus, jota esiintyy useilla eri koiraroduilla. Sairaudessa koiran näkökyky heikkenee molempien silmien verkkokalvojen rappeutumisen vuoksi, mikä johtaa lopulta silmien sokeutumiseen. Sairauden aiheuttava geenimutaatio on jo pystytty tunnistamaan useilla eri roduilla. On kehitetty DNA-testi , mikä auttaa kasvattajia välttämään geenimutaatiosta kärsivien koirien käyttämistä jalostuksessa. PRA on shelteillä kliinisesti samankaltainen kuin muilla roduilla, mutta sairauteen johtavaa geenimutaatiota ei ole aiemmin pystytty shelteillä tunnistamaan. Uudessa tutkimuksessa selvisi, että shelteillä PRA:ta aiheuttaa useampi kuin yksi geenimutaatio. Tiedemiehet ovat tähän mennessä pystyneet tunnistamaan niistä yhden ja sen testaamiseen Laboklin tarjoaa nyt DNA-testiä.

Shelteillä PRA:n puhkeamisikä näyttää vaihtelevan 2:n ja 11:n ikävuoden välillä. Shet-PRA on resessiivinen, eli väistyvä ominaisuus, mikä tarkoittaa, että koira sairastuu tautiin vain siinä tapauksessa, jos se perii saman geenivirheen molemmilta vanhemmiltaan. Mikäli koira perii geenivirheen ainoastaan toiselta vanhemmaltaan, mutta terveen geenin toiselta vanhemmaltaan, niin se ei itse sairastu tautiin, mutta voi periyttää sairauden jälkeläisilleen. Tällaista koiraa voi jalostaa ainoastaan täysin PRA-geenivirheestä puhtaiden koirien kanssa.

Tarjoamamme DNA-testi antaa kasvattajille mahdollisuuden tunnistaa, onko koira puhdas, geenivirheen kantaja vai sairas ja tällä tavoin estää sairaiden pentujen saaminen.

On tärkeää huomata, että shelteillä PRA:sta on useampi kuin yksi muunnos. Tämä kyseenomainen testi tunnistaa vain yhden PRA:ta aiheuttavan muunnoksen. On olemassa vielä vähintään yksi, vielä tunnistamaton PRA-muunnos, jota tämä testi ei siis tunnista. Lisäksi sheltit kärsivät myös toisenlaisesta verkkokalvojen rappeumataudista, jota kutsutaan nimellä SPR (Slow Progressing Retinopathy). SPR etenee hitaammin, eikä aiheuta niin pahaa näkökyvyn heikkenemistä kuin PRA (Karlstam et al. 2011). Tämä testi ei tunnista SPR-tautia, vaan auttaa kasvattajia yhden nimenomaisen PRA-muunnoksen tunnistamisessa.

Koiran testaamiseen tarvitsemme DNA-näytteen, joka voidaan joko kerätä yksinkertaisesti vanupuikoilla suun sisäpinnalta tai eläinlääkärin ottamalla verikokeella. Sekä vanupuikkoja että verikoeputkia on saatavilla meiltä ilman kuluja. Kerätyt näytteet voi lähettää meille alla olevaan Manchesterin osoitteeseen. Vastausaika on korkeintaan 2-3 viikkoa. Jäsenet voivat pyytää ilmaisia näytteenottomateriaaleja alla olevasta osoitteesta.

Laboklin (UK)
125 Northenden Road
Manchester
M33 3HF
Tel: 0161 282 3066
Fax: 0161 973 3434
Email: info(at)laboklin.co.uk
web: http://www.laboklin.co.uk

 

Myös suomalaiset sheltinomistajat ja kasvattajat voivat teettää kyseisen geenitestin koiristaan.  Testaamista suunnitellessa täytyy muistaa, että testi löytää vain yhden PRA:ta aiheuttavan mutaation. Negatiivinen tulos ei sulje pois PRA:ta, joka on jonkin toisen geenivirheen aiheuttama.

Näytteen voi käydä otattamassa eläinlääkärillä tai DNA-pätevyydet omaavalla kennelneuvojalla tai aluekouluttajalla. Näytteen voi myös ottaa itse, tällöin tulos on epävirallinen. Kennelliitto ei vielä tallenna geenitestituloksia jalostustietokantaan, mutta tulevaisuudessa viralliset tulokset voidaan sinne toivottavasti tallentaa.

Näytteenottovälineet, lähete ja postituspakkaus tilataan Laboklinilta sähköpostitse info(at)laboklin.fi tai puhelimitse 0440675353. Näytteet postitetaan Suomen Laboklinille, joka lähettää ne edelleen Saksaan. Testituloksen valmistumiseen menee noin viikko. Tulos ja lasku tulevat postitse; tuloksen saa halutessaan myös sähköpostiin. PRA-testin hinta on 57,50 €. Sivulta www.laboklin.fi löytyvät yksityiskohtaiset ohjeet.

 

Samaa PRA-geenitestiä tekee myös Optigen (www.optigen.com) sekä Norjassa Norwegian University of Life Sciences josta tietoa löytyy Norjan shelttiyhdistyksen sivuilta www.nssk.no sekä ainoana Suomalaisena laboratoriona Genoscoper (https://www.mydogdna.com/crm/index.html#fi/breeds/519248a83cd390a05200
002f/shetland_sheepdog/disorders ) jossa PRA-geenitesti sisältyy osana MyDogDNA-testiin.

 

 

 

Päivitetty 3.2.2017/NO